duminică, 4 decembrie 2011


Recomandări pentru  începătorii care joacă mai mult dublu şi mai puţin simplu

NS 100 este racheta pentru începători, dar este flexibilă, este bună pentru apărare are balansul înspre mâner, bună la joc de dublu unde ai nevoie de viteză de repulsie. ARC 002 este rachetă de începători care preferă atacul, capul rachetei este greu, trebuie să ai încheietura bună la mână, este pentru cei ce joacă simplu agresivi, stăpânesc bine tehnica lovirii(te poţi accidenta uşor la mână dacă nu ştii). Amândouă sunt pentru cei care încep să înveţe şi îşi creeaza propriul lor stil, adică defensiv sau ofensiv, tehnic sau fizic, uşor sau dur, lent sau rapid, sunt mai multe care te creeaza pe tine ca jucător. De aici vei vedea care rachetă te ajută la propriul tău stil. Te gândeşti ce stil preferi sau care iţi este cel mai lejer şi în funcţie de asta cumperi racheta.

Uită-te pe youtube la jucătorii din top să vezi stilul lor sau uită-te pe badmintoncentral forum ca să iţi alegi racheta. Şi vezi fiecare ce rachetă au.

Eu folosesc o rachetă rigidă cu balans  neutru şi semiuşoară. La simplu mă avantajează pentru că am precizie, dar la dublu îmi reduce viteza de lovire. Normal aş lua o rachetă uşoara şi elastică pentru dublu. Oricum prima mea rachetă a fost una de lemn facută la Reghin, apoi Lastochka rusească , apoi semiprofesionala Victor Adventure, şi în final Victor Bravesword LE. Ar fi acum mai dificil să-mi cumpăr altă rachetă pentru că asta care o am nu se mai produce. Aşa că o să caut una cu caracteristici asemănătoare: lungime, greutate, balans, tijă(rigidă sau elastică), mâner(grip).
La tine o să cumperi o rachetă  care dupa ce o să joci 1-2 ani o să simţi tu nevoia să o schimbi fiindcă vei creşte în tehnică.

Recomandarea mea este o rachetă elastică şi balans neutru, şi semiuşoară(85-95gr.). NS 100 AR FI IDEALĂ(preţ bun) sau 500, sau 850.

Deci :
-la antrenament vei gândi în ce mod loveşti mingea cel mai lejer cu efect exploziv cât mai puternic=adică cât de mult te foloseşti de încheietură, de braţ, de corp, de picioare şi de aşezarea faţă de traiectoria mingei.
-apoi vei analiza ce te-a ajutat din partea rachetei la lovitură:
1.greutatea ei sau mai puţin greutatea ei;
2.lungimea ei sau scurtimea ei(vei simţi asta dacă prinzi minerul mai din capăt sau mai aproape de tijă(racheta= cap+tijă+mâner));
3.flexibilitatea tijei (vei vedea când tragi un smeci dacă te ajută flexibilitatea să imprimi mai mare viteză sau nu) ;
4. balansul rachetei care este f.f. important(din acest balans te poţi acidenta mai usor),
5.care este tensiunea maximă de racordare(o racheta cu tensiune mică te ajută la a lovi uşor mingea, una cu tensiune medie te bine dispune, iar una cu tensiune mare îţi dă control dar te împinge la efort de performanţă);
6. mărimea gripului = un grip prea mic îţi face bătături şi te jenează cu unghiile pe partea de contact cu podul palmei; un grip prea mare te face să scapi racheta din mână sau te face sa eziţi la lovituri puternice.
De aici ai o mulţime de date care te ajută să alegi racheta.
Eu am recomandat tuturor spre a-şi cumpara o rachetă de entry-level. Fiecare producător îşi face producţia în funcţie de jucătorii de top la care le furnizeză rachetele.Asta înseamnă că veţi găsi rachete defensive, de atac, medii, tehnice . Fiecare din aceste categorii au un entry-level.
Tu trebuie să te hotăreşti ce fel de jucător eşti: de atac, de apărare, tehnic sau toate.

De acum cred că este mai uşor să alegi racheta.

În final ţine seama de:
- sănătate= care rachetă te ajută muscular cel mai mult =eviţi accidentările
- forta = care rachetă imprimă cea mai mare fortă cu efortul tău cel mai mic
- tehnic = care rachetă te ajută să direcţionezi mingea acolo unde doreşti
- preţ= poate peste o lună vei schimba racheta
- dezvoltare= nu te repezi la o rachetă care crezi că te va duce rapid în sus, deoarece primele trei din lista de mai sus se obţin în timp şi cu multă muncă, ia una care te asigură că vei munci mult şi uşor.
- plăcere= degeaba vei cumpăra o rachetă care satisface toate celelalte cerinţe dar ţie nu îţi place forma, designul, culoarea, numele, etc.

Cred că asta e tot.

PS. Roagă colegii să te lase să joci cu rachetele lor ca să faci evaluările corecte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu